Bakery Selections

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ


Προαναγγελθείσα τραγωδία: Ο δήμος Πατρέων είχε ζητήσει να κατεδαφιστεί το κτίριο που κατέρρευσε [εικόνες & βίντεο]

Προαναγγελθείσα τραγωδία: Ο δήμος Πατρέων είχε ζητήσει να κατεδαφιστεί το κτίριο που κατέρρευσε [εικόνες & βίντεο]

Προαναγγελθείσα τραγωδία: Ο δήμος Πατρέων είχε ζητήσει να κατεδαφιστεί το κτίριο που κατέρρευσε [εικόνες & βίντεο]

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την τραγωδία που σημειώθηκε χθες στην Πάτρα όταν κατέρρευσε η στέγη ενός παλιού και ετοιμόρροπου κτιρίου στο παλιό λιμάνι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 25χρονος Αλγερινός μετανάστης.

Το τραγικό συμβάν θα μπορούσε μάλιστα να είχε αποφευχθεί αν οι αρμόδιες αρχές είχαν λάβει υπόψιν τους εδώ και δύο χρόνια τις καταγγελίες που είχαν γίνει για το κτίριο το οποίο είχε «χτυπηθεί» από τον σεισμό του 2008 με αποτέλεσμα να κριθεί επικίνδυνο. Μάλιστα από το 2015 το υπόστεγο είχε πάρει κλίση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την επικινδυνότητα στην εν λόγω περιοχή εκατοντάδες πολίτες στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους ενώ στο κτίριο που ήταν ετοιμόρροπο κρατούνταν αλλοδαποί και στους ίδιους χώρους βρισκόταν φυλάκιο του Λιμενικού μέσα στο οποίο φιλοξενούνται δύο λιμενικοί. Το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλος πριν από λίγο καιρό, ενώ τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής βγήκε η απόφαση για την κατεδάφισή του.

Ο δήμος Πατρέων είχε ζητήσει την κατεδάφιση του κτιρίου

Από την πλευρά του ο δήμος Πατρέων είχε δώσει μεγάλη μάχη προκειμένου να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Τελικά ο δήμος Πατρέων κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, ενώ τόνιζε ότι η σκεπή ήταν από αμίαντο που είναι άκρως επικίνδυνος.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος εξέφρασε την οδύνη του για τον χαμό του 25χρονου Αλγερινού ο οποίος κατά πληροφορίες βρέθηκε στο κτίριο προκειμένου να φορτίσει το κινητό του όταν σημειώθηκε η κατάρρευση.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο δήμος επισήμανε τις προσπάθειες που κατέβαλε έτσι ώστε το επικίνδυνο κτίριο να κατεδαφιστεί. Το αίτημα τελικά έγινε δεκτό από το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Απριλίου του 2016 με υπεύθυνο για την κατεδάφιση τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών.

«Η Δημοτική Αρχή και με πρόσφατό έγγραφό της ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου. Παράλληλα ζητούμε την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε επίσης, επιτακτικά αναγκαίο ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Πρόεδρος ΟΛΠΑ: Είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο το κτίριο

«Το ακίνητο που κατέρρευσε στο βόρειο λιμάνι είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, είχε περιφραχθεί και είχε σήμανση ότι ο χώρος είναι ετοιμόρροπος και δεν πρέπει να προσεγγίζεται από πολίτες», σημείωσε χθες μετά την τραγωδία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Νίκος Κοντοές.

«Το τραγικό γεγονός της κατάρρευσης του ακινήτου, που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, έγινε λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη μειοδότρια εταιρεία, για την κατεδάφισή του» ανέφερε ο κ. Κοντοές. Παρότι το ακίνητο-αποθήκη δεν ανήκε πια στη χερσαία ζώνη του λιμένα, με βάση την πρόσφατη απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο ΟΛΠΑ είχε αναλάβει να το κατεδαφίσει και να παραδώσει το χώρο στην πόλη, διευκρίνισε ο πρόεδρος του οργανισμού σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η κατεδάφιση του ακινήτου καθυστέρησε, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία ήθελε να κριθεί το κτίριο διατηρητέο», ανέφερε και τόνισε: «η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει».

Σηκώθηκε σκόνη αμίαντου από την κατάρρευση -Ανησυχία στην πόλη

Στο μεταξύ, μεγάλη είναι η ανησυχία στην ιατρική και όχι μόνο κοινότητα της Πάτρας, καθώς μετά την κατάρρευση του παλιού κτιρίου, ένα μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης κάλυψε την γύρω περιοχή.

Το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία. Τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα όταν υπόκεινται σε ρωγμές ή σπάζουν, διότι τότε απελευθερώνουν μόρια επικίνδυνης σκόνης στον αέρα.

Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται «σχίζουν» τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν

Πολλοί πατρινοί που έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, σημείωνε χθες το tempo24.news.

Σε ανακοίνωση του ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης αναφέρει σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου στο λιμάνι της Πάτρας:

«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος προκαλεί αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα,του λάρυγγα,του στομάχου και του εντέρου. Στις ευνομούμενες χώρες έχουν φροντίσει να απομακρύνουν με ειδική διαδικασία τις πλάκες αμιάντου και να αντικατασταθεί από άλλα σύγχρονα και ακίνδυνα υλικά. Εν συντομία η διαδικασία αυτή προβλέπει να απομονωθεί η περιοχή και ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές-προσομοιάζουν με τις στολές των αστροναυτών-να το απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους ταφής,που από ότι γνωρίζω η χώρα μας δε διαθέτει. Κι αυτό γίνεται γιατί εάν συμβεί έκτακτο γεγονός όπως σεισμός ή κατάρρευση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα Ν ιμάτια του αμιάντου που είναι αόρατα λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων και βοηθούντος και του ανέμου να διασπαρθούν και να εισπνευσθούν από τους πολίτες με οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Εννοείται ότι οι βλαπτικές αυτές επιδράσεις χρειάζονται χρόνια.

Εν προκειμένου είχαμε διάρρηξη υλικού σηκώθηκε σκόνη κάτι που είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την αποκομιδή των μπαζών.

Έχουμε ήδη ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός αθώου μετανάστη. Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες σ'αυτή την χώρα; Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Tags:Το blog.net.gr ειναι βάση δεδομένων ειδησεογραφικού χαρακτήρα.

Συγκεντρώνει και ταξινομεί ειδήσεις από τις σημαντικότερες πηγές.
Ο αναγνώστης ωφελείτε κερδίζοντας την ευκαιρία να αποκτήσει
σφαιρική άποψη για τα καθημερινά γεγονότα,
διαβάζοντας τις περιγραφές από διαφορετικούς συντάκτες.

Το σύστημα επισκέπτεται επιλεγμένες ειδησεογραφικές πηγές,
συγκεντρώνει άρθρα τα οποία επεξεργάζεται και κατόπιν τα εκδίδει.

Η βάση δεδομένων σέβεται την εργασία των συντακτών,
σε κάθε άρθρο εκτός από ενεργό url προς την πηγή προέλευσης,
υπάρχει και ενεργή παρότρυνση για επίσκεψη προς το πηγαίο άρθρο.

Η ενημέρωση γίνεται με αυτοματοποιημένο αλγόριθμο.